zaterdag 19 april 2008

Zien we die nog terug?

Elk jaar komen er 60 rookies de league binnen, als het seizoen afgelopen is. Met 450 plaatsen in de NBA, die altijd wel gevuld zijn, betekent het einde van het seizoen ook het einde voor 60 andere spelers' hun carriere. Er moet plaats gemaakt worden voor de Rookies.

Nu is het zo dat sommige spelers gewoon oud zijn en er zelf een eind aan maken. Andere spelers (voorbeeld: bijna het hele roster van Miami) zijn eigenlijk niet goed genoeg en zijn alleen in de league beland door blessureleed. Zulke spelers verdwijnen geruisloos. Niemand die volgend jaar zal zeggen: 'Oh boy, wat mis ik Earl Barron' ofzo. En die ene hall of famer of franchise speler die kapt, dat krijgen we wel mee hoor. Die zullen volgend jaar wel een keer in hun hometown geëerd worden.

Maar er zijn ook spelers die free agent zijn of een slecht contract hebben die geen nieuw contract krijgen of een buy-out accepteren en zo de league uit geschopt worden. Dit zijn spelers die best nog wel eens impact kunnen hebben maar door toedoen van ( <-- voeg willekeurige oorzaak in -->) niet aan een nieuw contract komen. Wie zijn deze spelers? Waar komen ze vandaan? Van welke spelers hebben we misschien wel de laatste minuten op een NBA-veld gezien?

1. Francisco Elson

Ik heb het vervelende vermoeden dat 'Cisco volgend jaar niet meer in de NBA speelt. Elson is free agent, de Sonics lijken geenszins van plan hem te resignen en, laten we eerlijk zijn, wie wil hem? Hij heeft het afgelopen jaar een behoorlijk onderwelmend seizoen gehad, wist niet te imponeren. Een voorteken daarvan was al het eind van vorig jaar, toen hij gebench-d werd om Fabricio Oberto zijn starting-spot over te laten nemen. Of all people!

Elson speelde de laatste tijd een kwartiertje per wedstrijd. Behalve als er gewonnen werd, zoals tegen Dallas, dan speelt hij ineens zes minuten. Dit moet de coaches van Seattle ook zijn opgevallen. Zouden ze hem terugwillen?

De move naar Oklahoma (hij is inmiddels goedgekeurd), de signing van spelers met aflopende contracten, het ziet er somber uit. Mijn gok is dat we het laatste gezien hebben van Elson. Helaas.

2. Stephon Marbury

Twee opties: Of hij rot nog een jaartje weg voor een slordige twintig miljoen, of er volgt deze zomer een buy-out en we zijn volgend jaar al verlost van de grootste ziekte in de NBA.

Het gerucht gaat de ronde dat Marbury na het slechte millieu voor de meeste sterfgevallen in New York zorgt. Het verdwijnen van deze pesticide kunnen we alleen maar toejuichen. Laten we allen hopen.

3. Smush Parker

Het leek er dit seizoen al van te komen. Na een akkefietje met een parkeerwacht werd hij bij Miami uitgekotst. Iedereen dacht dat Miami aan het vervelende mannetje vast zou zitten voor de komende twee jaar. Een buy-out volgde en uiteindelijk werden de Clippers zijn 14e team in vier jaar ofzo. Hoe dan ook: De Clips waren wel slim genoeg hem slechts voor de rest van het seizoen vast te leggen. Dat seizoen is nu over, en Smush zijn carriere waarschijnlijk ook.

4. Kwame Brown

Ooit nummer één pick tijdens de draft, nu kwijnt hij weg in Memphis. Bij zo'n slecht team geen speeltijd kunnen verdienen, dat wijst op enorme potentie tot 'sucken'. Kwame, it's been one hell of a ride. Goodbye.

5. Michael Doleac

Michael, jij en ik weten het. Dwyane Wade? Shaq? Jason Williams? Sommigen zeggen zelf Gary Payton of Antoine Walker (waarover later meer). Maar wij weten het. De Heat won in '06 doordat JIJ meedeed! Potverdorie Michael, heb je dat registratieformulier voor de hall of fame al ingevuld? En je hebt gelijk. Dat laatste jaartje bij Minesota vatte precies jouw carriere en potentieel samen: 2.4 punten in 10.7 minuten.

6. Chris Andersen

Helaas. Je comeback was super geweest, maar het werkte niet. Het lijkt wel of de NBA en jij van elkaar vervreemd zijn, Chris. Ik zal je onthouden als de man die na twee jaar niet gespeeld te hebben, na krap vier seconden in het veld zijn eerste blok noteerde. Chris, je was geweldig, en dat meen ik oprecht. Ga nu maar weer snatsen en tattoos zetten.

7. Ron Artest

Hiermee neem ik een wilde gok hoor. Artest kan deze zomer zijn contract zelf verlengen, zoals Shawn Marion dat bij Miami kan doen en Marbury bij de Knicks.

Maar hoe 'des Artest' zou het zijn als hij weigert? Als hij in al zijn arrogantie denkt ergens anders meer te kunnen verdienen? En er dan achter komen dat het niet zo mocht zijn. Dan zie ik Artest gewoon de boot nemen om hier bij Den Bosch te komen ballen. Smoke weed every day.

Dit alles gaat natuurlijk niet gebeuren, maar het zou wat zijn he.

8. Ricky Davis en Jason Williams

Beiden komen van een ranzig dik contract. Beiden verdienen veel te veel voor de productie die ze hebben. Zouden ze in salaris (en speeltijd) een stap terug willen doen om ergens vanaf de bank te gaan spelen? Waarschijnlijk wel, en in het geval van Jason hoop ik het.

Maar kijk niet raar op als een van de twee niet geresigned wordt door Miami en geen ander team kan vinden. Want dit seizoen was erg onspirerend. Niet echt reclame voor jezelf, als je in 07-08 bij Miami hebt gespeeld.

In het geval van Williams zal veel afhangen van de pick die Miami krijgt. Als ze Rose niet halen, en dus geen instant nba-ready guard hebben, zal Jason denk ik een jaartje extra in South Florida krijgen. En dat willen we allemaal.

Geen opmerkingen: