donderdag 21 februari 2008

'Cisco naar de Sonics

Jaja lieve lezertje, hang de vlaggen maar buiten. Neerland's hoop in bange basketbaldagen is van team geswitcht. Niet langer is Francisco Elson gebonden aan de bank in San Antonio. Neen. Cisco is, samen met Brent Barry, geruild voor Kurt Thomas. Elson verruilt het saaie San Antonio dus voor het wervelende up&coming team in het Westen met Rookie of the Year Kevin Durant.

En dan is NU de vraag: Moeten we blij voor hem zijn?

Nou, dat ligt eraan hoe je het kijkt. Punt 1 is namelijk dat Cisco een tweede ring wel kan vergeten. Elson en Gadzuric zullen de komende jaren geen tweede kampioenschapsring naar Nederland brengen. Geen feestjes in de thuisstad en telegrams van hare koninklijke hoogheid. Maar c'est la vie he? Francisco heeft een ring behaald, met de groten der aarde gespeeld en mag het nu proberen bij een zeer matig team zijn minuten, puntjes en blokjes bij elkaar te sprokkelen. Gaat dat lukken?

Want ik vind het persoonlijk geweldig als Nederlanders het goed doen in de NBA. Ik weet nog dat Dan Gadzuric een keer een 20-20 game had. Dat zijn kunsten die alleen de Dwight Howards van deze wereld normaal doen! Big it up voor Gad-zillah! Ik, en ik denk jullie ook, vind het leuk als Nederlanders daadwerkelijk bijdragen aan een team in de NBA. Leuker ook dan een Nederlander die een kampioenschap 'verdient' door op de bank te zitten en een hork als Fabricio Oberto in zijn plaats te zien spelen.


Gaat Elson bij de Sonics waardevol zijn? Mijn gok (echt een GOK) is van wel. 'Cisco is een redelijk goede rebounder en verdedigend ook boven gemiddeld. Aanvallend biedt hij niet veel maar het gros van de schoten gaat bij de Sonics toch naar Durant, Szczerbiak en Wilcox. Bovendien heeft de Celtics heel veel spelers die zo net onder de 10 ppg hangen. Daar hebben ze er niet nog eentje van nodig. Elson zal zijn minuten in de verdediging moeten verdienen.


De Sonics rebounden het meest van alle teams in de NBA. Probleem is echter dat ze ook gruwelijk veel rebounds opgeven, waardoor ze de 'battle of the boards' elke avond met slechts .73 rebounds per wedstrijd winnen. Francisco kan daarin wel helpen denk ik, omdat hij per minuut (en wanneer hij uberhaupt de kans krijgt) niet slecht reboundt.


Verdedigend als in 'punten ophoesten aan de tegenstander' staan de Sonics 25e met 104.03 point tegen per wedstrijd. En ze scoren er zelf 97.03. Het verschil, -7, is op Miami en Minesota na het grootst in de league. Lelijk. En daarin kan Elson helpen. Want hoewel de Sonics centers genoeg hebben is het verdedigend niet groots wat de meesten van hen laten zien. Ik ruik kansen voor Francisco.


Aanvallend is het wel problematisch. Elson schiet geen torenhoog percentage, zeker niet voor een center, wat dus een negatieve uitwerking heeft voor de reboundscore van het team uit Seattle. Elke misser van Elson is namelijk (hoogst waarschijnlijk) een streepje voor de opponent.


Een andere manier om te kijken naar de kans van slagen voor de Rotterdamse Elson, is het bekijken van de alternatieven. Seattle heeft, om Elson en Barry te krijgen, afscheid genomen van Kurt Thomas. En Thomas is als speler toch wel van een andere catagorie als Elson. Goed voor 8.8 rebounds en 7.5 punten in slechts 25 minuten per game is het niet zomaar een speler die weggaat bij de Sonics. Hij laat een gat achter en de Sonics zouden dat niet doen als ze niet dachten dat Elson dat gat (mede) kan dichten.


Thomas was groot en de meest vooraanstaande center bij de Sonics. Kurt vulde 40% van de minuten op de 5-spot. Maar naast hem hadden de Sonics Robert Swift, Muhammed Sene en Johan Petro lopen. Met Elson erbij, en Thomas weg, zijn dat vier mannen die strijden om 48 minuten speeltijd. Nu is Petro wel een baller maar ik zie Elson eigenlijk wel significante minuten krijgen in dit gezalschep. De centerspot in Seattle lijkt wel erg zwak nu en speeltijd ligt 'up for grabs'. Ik ben er van overtuigd dat Elson in ieder geval een kans krijgt zich in de rotatie te spelen van de defensief zwakke Sonics. Of hij dat doet? Dat hangt van hem en de groei van de andere centers af (de drie andere centers zijn allen jonger dan 23... Elson wordt volgende week 32).

En mocht het Francisco niet lukken, dan mag hij van mij altijd Kevin Durant een keer bitchslappen. Dat je talent moet ontwikkelen, hem bloot moet stellen aan de bal, okay. Maar 5e staan in fg-attempts per 48 minuten, als je net 40% schiet? Ken je plaats, Rookie.

Geen opmerkingen: