maandag 11 februari 2008

Haters laten hun gezicht zien


It seems like a pretty stupid move by Chris Wallace. No offense, I don’t know him personally, but you don’t give away Pau Gasol for what they got back. I mean, Chicago wanted Pau Gasol. They would have given something back in return. I mean, something. Ladies and gentlemen, they have Darko and Kwame at the four and the five. That’s all I’m going to say.

-- Gilbert Arenas, NBA.com --

Enkele dagen geleden was er de oproep. Chris Wallace, General Manager van de Memphis Grizzlies, had een boodschap voor alle anonieme fluisteraars in de NBA. De trade, waarmee Wallace van de Lakers een contender maakte en het graf groef voor zijn eigen Grizzlies, kreeg van alle kanten kritiek. Mensen die er toe deden (sources close to the situation, zo noemen de Amerikaanse sportmedia ze vaak) kraakten Wallace af. Er was echter één probleempje, zo vond Wallace. De kritiek was altijd anoniem. En dat is laf. En dus deed manager Chris een oproep:

Everybody wants to curry favor with the media. They do all this pillow talking with the Chad Fords of the world. But they won't go on the record. I believe there's a code we operate under in this business. And you want to be critical, fine, but go ahead and be on the record. But everyone wants to go and do that catty gossip like some high school cheerleaders, and that's something I don't appreciate. It makes doing business a lot harder.

(via truehoop.com)

Okay, mensen moesten hun naam noemen als ze kritiek hadden. Op zich een fair point, aangezien het makkelijk is anoniem te zeiken. Door je naam aan een uitspraak te verbinden kun je op die uitspraak aangesproken worden. En daar ging Wallace denk ik de mist in. Mensen staan achter uitspraken die ze doen, ook als dit in eerste instantie anoniem gebeurt. Coach van de Spurs Greg Popovich had bijvoorbeeld geen moeite zijn mening te geven:

"What they did in Memphis is beyond comprehension," said Popovich. "There should be a trade committee that can scratch all trades that make no sense. I just wish I had been on a trade committe that oversees NBA trades. I'd like to elect myself to that committee. I would have voted no to the L.A. trade." When told that Wallace had challenged executives to criticize the deal publicly, Popovich replied, "Well, there you go. I'm on the record."

Over die trade-commissie ga ik niet beginnen, dat is toch te hilarisch voor woorden? Een coach die zou mogen meebeslissen over trades van concurrerende teams. Euhm, lijkt me niet nee.

Maar wat Popovich en Arenas denken lijkt de gedachte van de hele NBA. Memphis heeft LA haast een kampioenschap cadeau gedaan. De prijs? Een zak hooi in de vorm van Kwame Brown (okay, een zak hooi die kan verdedigen...), een PG die zich nog moet bewijzen (want die hadden ze nog niet genoeg met Lowry en Conley) en de draftrechten voor Pau's jongere broer Marc Gasol.

En dat laatste, daar hoor ik weinig over. Als Marc nou eens een waardig speler blijkt? Een 2.10 lange Spanjaard die drietjes kan schieten, een teamspeler is en in de Spaanse league bij Barcelona geroemd wordt? Het eerste wat je tegenkomt als je hem opzoekt is dat zijn nummers het verhaal niet vertellen. Hij geeft alleen om de grote W aan het einde van een wedstrijd. En als dat betekent dat hij passief moet gaan staan passen, dan doet hij dat. Klinkt als je standaard verkooppraatje voor een man die gewoon geen impressieve nummers neerzet, niet?

Maar mijn oordeel is dat we de trade pas kunnen beoordelen zodra we weten wat we met Gasol in huis hebben. Mocht Memphis een tweede Pau terugkrijgen dan vind ik dat ze bij de trade niet bestolen zijn. Natuurlijk is het verliezen van de Spanjaard met de baard, die als geen ander het concept van een Grizzlybeer uitbeeldde, een aderlating. Maar de resultaten met Pau waren ook niet groots. Dus het was niet alsof een ring in het vooruitzicht lag.





Dit filmpje laat denk ik wel zien wat mensen in hem waarderen. Al is het simpel van een speler een highlightfilmpje te maken. Dat zou je zelfs van Eric Snow kunnen doen als die een keer geen anklebreaker krijgt. Een paar observaties: Gasol passt goed, heeft range voor een big-guy en is sterk. Dat wil zeggen: hij maakt plays af als er een fout wordt gemaakt. Dat is een sterk, onderschat wapen. En tot slot: hij springt niet. Een center van 2.10 die layups draait? What the !@#!@? Dunk die bal gewoon man. Dit is de naam Gasol onwaardig.

4 opmerkingen:

Total Package zei

De resultaten van Gasol niet groots? Hij heeft Memphis toch echt meerdere malen met een verder beperkt team naar de playoffs geleid in het sterke westen... En om nou te zeggen dat Marc Gasol even goed gaat gaat worden als Pau lijkt me overdreven, hoeveel Europese toppers hebben het in de NBA gemaakt? Kijk bijvoorbeeld maar naar Sarunas Jacekivicius, die in Europa domineerde en bij de Pacers en Warriors nauwelijks aan spelen toekwam...

D-Wade zei

Marc Gasol kan imo zeker even goed en miss zelfs beter worden dan Pau.
Hij moet zich wel ontwikkelen op sommige punten om die topper te worden.
Ze gemiddeldes van dit seizoen zijn iig zeer indrukwekkend en veel beter dan die Pau had in Spanje, Marc zit aan 16.3ppg en 7.7rpg tegenover 11.3ppg-5.2rpg.
En dat terwijl Marc voor een veel mindere ploeg speelt dan Pau destijds.

Ik verwacht eerlijk gezegd geen problemen voor Marc om zich aan te passen in de VS aangezien hij er al 2jaar College heeft gespeeld en dus weet hoe die trainers e.d zijn.
Jasikevicius,Spanoulis en dat soort spelers zijn toch wel 'moeilijk' en willen veel respect van hun coaches, iets wat je niet hoeft te verwachten in de NBA terwijl ze dat in Europa wel hebben aangezien de Europese trainers wél weten wie Saras is of wie Spanoulis is.
Dus nee, wat dat betreft denk ik dat Marc geen problemen zal hebben.
Er zijn genoeg Europese spelers die het wél hebben gemaakt en hoe, Tony Parker en Nowitzki als de MVP's van vorig seizoen(Finals-Regular season).
Andere jongens die ook goed bezig zijn:Calderon,Bargnani,Kirilenko,Kleiza,Diaw,Turiaf,Okur,Turkoglu,Krstic,Vujacic,Radmanovic........en ik zal er wel wat vergeten zijn.
Maar goed, er zijn er wel degelijk veel die het hebben gehaald.

D-Wade zei

Vergeet ik uitgerekend Peja Stojakovic.....:P

D-Wade zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.