woensdag 13 februari 2008

Zo rond de Allstar-break is het een mooie tijd voor de fans. Mooi om terug te blikken, mooi om vooruit te kijken en mooi omdat het natuurlijk niet voor niks de Allstar-break is! Dunk-contest! Allstar-game! Skills challenge! .... Okay daar geef ik niet zoveel om maar daar is ook een markt voor.

Goed. In de komende twee artikelen ga ik eens terugkijken hoe het seizoen voor respectievelijk het oosten en het westen is verlopen. Tot nu toe. Daarna zal er een overzicht van de noemenswaardige trades komen, daarna een vooruitblik waarin we voorzichtig aan de playoffs kunnen gaan denken. En tussendoor kunnen jullie lekker meelezen over een paar wedstrijdjes, een paar observaties en wat flauwe grappen.

Het oosten

Het oosten wordt historisch gezien, vanuit de bijbel, geassocieerd met De Wijzen. Maar al een paar op rij lijkt het Oosten in de NBA juist onwijs. Onwijs SLECHT ja! De mannen U14 die ik training geven zouden meedoen om een plaatjes in de playoffs! De stand per 13 februari:

1. Boston 40 - 9
2. Detroit 38 - 13
3. Cleveland 29 - 22
4. Toronto 27 - 23
5. Washington 24 - 27
6. New Jersey 23 - 29
7. Atlanta 21 - 27
8. Philadelphia 22 - 30



Check de nummers vijf tot en met acht maar eens goed. Een team dat een schamele 42.3% van haar wedstrijden wint in de playoffs? Dat is het grappigste wat ik heb gehoord sinds die keeper van Ado zich door zijn vrouw liet... Nevermind. Maar dit is toch een grap? Weet je wat dit impliceert voor de teams die niet bij die bovenste acht staan? Punt 1. Ze zijn slécht en 2. Door vanaf nu ongeveer .500 te draaien kunnen teams als Indiani en Chicago na zo'n dramatische start best nog eens de laatste 16 halen!

Wat hadden we verwacht en waarom viel dat anders uit?

De draft van 2007 was spannend. Oden of Durant? Een center of een small forward? Om wie bouw je je club? Toen bekend werd dat Portland en Seattle over de eerte twee picks zouden beschikken waren de pessimisten in alle staten. Het Westen zou wederom sterker worden en het Oosten zou de verdoemhoek van de NBA blijven. En dat is gebleken, zij het om redenen die de meesten (ik in ieder geval) niet verwacht hadden.

Oden bleek iets aan zijn knie te hebben. Zijn herstel voorloopt spoedig en zijn carriere is slechts een jaartje vertraagd, maar de NBA heeft dit jaar dus niet met het beest met de baard (was dat niet Gasol? Nouja...) te maken gekregen. Toch doet Portland het meer dan goed. Brandon Roy blijft groeien, LaMarcus Aldrigde is een veelbelovend project en Outlaw en Blake zijn gewoon players. Ja. Portland is significant beter geworden.



Waarom een stukje over de verbetering van een team in het Westen? Omdat de zwakheid van het oosten daar één op één mee staat, al is die verbetering niet alleen bij Portland waarneembaar. The East moet, hoe klote ze dat ook vinden, ook een paar wedstrijden spelen tegen teams uit het snellere Westen. Die laatsten profiteren daarvan en stapelen de Wins op, de zwakken uit het Oosten zien hun verlies-kolom gestaag gevuld worden. En omdat er geen beter bewijs is dan harde cijfers: Het oosten heeft dit jaar een record van 131 - 192 (40,56%) tegen het westen. Een behoorlijk verschil, vooral als je bedenkt dat Boston (het beste team in de NBA) 16 - 0 is tegen de westerse concurrenten. Haal je Beantown weg uit de berekeningen, dan is het winstpercentage oost vs. west nog maar 37,6%. Bah. En om de grootste zaadclub van de league ook even een veeg uit de pan te geven. New York is 3 - 20 tegen teams uit het westen. Oh yes, ze zijn echt zo slecht.

Vraag is nu of de superioriteit van het westen een product is of de oorzaak van de suckitude van het oosten. Ik denk dat het oosten gewoon te slecht is, en dat het westen daar enigszins van meepikt. Maar het is niet zo dat de Jazz of de Suns ofzo ineens beter zijn gaan draaien. Integendeel. De Spurs en Mavericks vallen tegen dit jaar, de Suns doen wat ze moeten doen en op Portland na zie ik geen hele grote verrassingen. Dat Chris Paul en zijn Hornets het zó goed doen, had ik niet verwacht. Maar het is niet alsof zij uit het het niet in de playoffs vallen.

Nee. Ik denk dat de oorzaak van de val van het oosten in de conference zelf gezocht moet worden. De teams die nu met < .500 in de playoffs staan, valt niets te verwijten. Als zij normaal zo'n record hadden gehad zou waarschijnlijk niemand versteld zijn. Maar dat zij er wél instaan is een wijzende vinger waard naar de clubs die het beter hadden moeten doen. Miami, Chicago, Indiani, where you at? Die dagen van Jermaine bij de Pacers moeten echt eens afgelopen zijn. Dat je met die man geen team kunt bouwen is al erg genoeg. Hem houden tegen beter weten in? Onvergefelijk. Miami? Daar wil ik het niet eens over hebben. Als fan kan ik me echt kwaad maken over zoveel pech (blessures) in combinatie met zo weinig inzet. Verschil met Indiani en Chicago is echter dat er mooie dagen aankomen. De wedstrijd van vannacht tegen Denver was weer prachtig! Marion! Wade! Wright! Blount! Ik draaf door...


En dan Chicago. Dat was twee jaar geleden het 'up and coming team'. Wat is daar mee gebeurt? Ik denk dat het ligt aan de gok Ben Wallace. Een bigman is heel erg belangrijk en als die alleen kan verdedigen ga je het gewoon niet redden. Wat doe je dan op dagen waarop je jumpshot niet valt? Dan ga je ten onder want aanvallend staat er in Chicago he-le-maal niks onderin. Memphis kan in Chicago kijken hoe hun dagen met Kwame er uit gaan zien. Chicago staat zeventiende als het gaat om driepuntpercentage en dat kun je niet hebben als je als perimeter-team wil spelen. Een offensieve Big Guy voor de trade deadline zou Chicago denk ik ook makkelijk in de playoffs krijgen. Een move voor Eddy Curry of Zach Randolph is zeker niet ver gezocht.

En was dit niet het jaar dat New York zou gaan presteren? Eddy Curry, Zach Randolph, Jamal Crawford, Q-Rich. Namen genoeg en een legende in de vorm van Isiah Thomas als coach. En het enige wat het oplevert zijn tv-broadcasts waarin de EIGEN commentatoren (in Amerika kan dat nog) hun EIGEN team haast uitlachen. Waarin zij haast hoofschuddens het kijkende publiek verontschuldigen voor weer zo'n dramatische avond. Maar ze maken wel de headlines van de kranten, wat ook belangrijk is. Vooral als hun coach/GM iemand in de billen knijpt of de meest overbetaalde speler op aarde (Marbury) weer moet huilen als de bitch die hij is.



Het slechtste record in de league? Miami. Het slechtste team? New York. Oh nee, we hadden het over een 'team'. Doe dan maar Minesota ;)

Als laatst een oproep: Zoals je ziet is dit een 'open' blog. Ik wil heel graag weten wat jullie denken? Is het oosten zo slecht? Het westen zo goed? Beiden? En hoe zien jullie de afgelopen maanden?

Geen opmerkingen: